Logo

Vandreruten Århus-Silkeborg

Pak din rygsæk, tag på vandreruten Århus-Silkeborg og oplev Søhøjlandet og de karakteristiske vandløbsdale på nært hold. Oplev et varieret terræn bestående af alt lige fra søkig til storslåede løv- og nåleskove til ådale.

Jeg har gennemført vandreruten Århus-Silkeborg og vil nedenfor give dig min turguide som bl.a. indeholder et kort, turforslag, min turfortælling, pakkeliste og meget mere.

Kort om vandreruten Århus-Silkeborg

  • Varighed: 3-5 dage
  • Sværhedsgrad: moderat
  • Distance: 80 km
Anders på vandretur i Skotland, West Highland Way

Mit navn er Anders, og jeg er vandre entusiast med stort V. Min interesse for friluftsliv tog fart, da jeg begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og jeg har vandret adskillige vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien og Øhavsstien. Udover Danmark har jeg vandret i bl.a. Skotland, Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Mine hidtil største vandreprojekter er en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug og West Highland Way i Skotland (154 km).

Turguide

Indholdsfortegnelse:

  • Kort
  • Turforslag
  • Turfortælling
  • Transport til startdestination
  • Overnatning
  • Mad og drikke
  • Skiltning
  • Pakkeliste

Kort

Jeg har lavet et kort over vandreruten Århus-Silkeborg i Google Maps med ruten, dens overnatningsmuligheder, indkøbsmuligheder og faciliteter som toilet. Du kan bruge kortet til både planlægning af din egen tur, men også som navigation, når du er ude på ruten.

Læs min guide til hvordan du downloader og bruger kortet på din mobil – det tager 2 minutter.

Turforslag

Jeg har delt mine turforslag op i primitiv (telt/shelter) og luksuriøs (vandrehjem/hotel/B&B), og der er 3 forslag til hver type: 3 dage, 4 dage og 5 dage. Startdestinationen er Silkeborg, men du kan sagtens “vende etaperne om” og bruge de samme overnatningssteder, hvis du starter i Århus og vandrer mod Silkeborg.

Vær opmærksom på at de luksuriøse overnatningsmuligheder er placeret dårligt ift. en 3-dages tur. Det betyder, at du vil komme til at skulle vandre omkring 37 km på 2. etape.

Primitiv (telt/shelter)

3 dage

EtapeFraTilOvernatningDistance
1SilkeborgRySkimminghøj Teltplads23 km
2RySkanderborgSkanderborg Fælled29 km
3SkanderborgÅrhus28 km

4 dage

EtapeFraTilOvernatningDistance
1SilkeborgRySkimminghøj Teltplads23 km
2RySkanderborgJunges Plantage23 km
3SkanderborgÅbo SkovÅbo Skov Shelterplads17 km
4Åbo SkovÅrhus17 km

5 dage

EtapeFraTilOvernatningDistance
1SilkeborgJulsøJulsø Teltplads18 km
2JulsøMariedalMariedal Lejrplads13 km
3MariedalSkanderborgSkanderborg Fælled19 km
4SkanderborgÅbo SkovÅbo Skov Shelterplads13 km
5Åbo SkovÅrhus17 km

Luksuriøs (vandrehjem/hotel/B&B)

3 dage

EtapeFraTilOvernatningDistance
1SilkeborgRyHotel Ry eller Birkevej Ry B&B23 km
2RyHarlevStenbrogaard37 km
3HarlevÅrhus20 km

4 dage

EtapeFraTilOvernatningDistance
1SilkeborgRyHotel Ry eller Birkevej Ry B&B23 km
2RySkanderborgDanhostel Skanderborg eller Hotel Skanderborghus22 km
3SkanderborgHarlevStenbrogaard15 km
4HarlevÅrhus20 km

5 dage

EtapeFraTilOvernatningDistance
1SilkeborgHimmelbjergetHotel Himmelbjerget18 km
2HimmelbjergetBoesBoes B&B19 km
3BoesHarlevStenbrogaard23 km
4HarlevVibyConstantia211 km
5VibyÅrhus9 km

Min turdagbog

Etape 1

Jeg ankom til Silkeborg med tog om eftermiddagen og gik direkte over til Lidl for at handle ind til dagens aftensmad og morgenmad og frokost på 2. etape. Derefter påbegyndte jeg vandreruten, som begynder ved starten af Gjernstien.

Aftensmaden bestod af pasta med pølser og bacon som du kan finde opskriften på her.

Etape 2

Etape 3

Etape 4

Transport til startdestination

Silkeborg: du kan tage toget til Silkeborg St. eller bus til Silkeborg Trafikterminal og derfra gå over til startstedet ved Gjernstien (et par hundrede meters gågang). Kommer du i bil er der en parkeringsplads ved Silkeborg St.

Århus: du kan tage toget til Århus eller bus til Aarhus Rutebilstation og derfra gå over til startstedet i Åparken. Kommer du i bil er der en mange parkeringspladser såsom Godsbanen, Q-Park Ceresbyen og Frichsparken. Ønsker du gratis parkering kan du f.eks. parkere på parkeringspladsen ved Tangkrogen.

Vælger du offentlig transport kan du med fordel bruge Rejseplanen (hjemmeside og app) til at finde vej til rutens startsted.

Overnatning

Der er både primitive og de mere luksuriøse overnatningsmuligheder på vandreturen Århus-Silkeborg. Under afsnittet “turforslag” har jeg lavet en 3-, 4- og 5-dages tur med både primitive overnatningssteder og luksuriøse overnatningssteder.

På mit kort ovenfor kan du også se alle de overnatningsmuligheder der er på ruten.

Primitive overnatningsmuligheder på vandreturen

Forstå de 4 primitive overnatningsmuligheder i Danmark

  • Frit teltningsområde: du må slå telt op overalt.
  • Primitiv overnatningsplads: du må slå telt op på pladsen og det er først-til-mølle-princip.
  • Shelter på primitiv overnatningsplads: nogle shelters er bookbare, andre er ikke. Du må stadig gerne slå telt op, og det er først-til-mølle-princip.
  • Lejrplads: tiltænkt organiserede grupper på 15 personer eller flere som fx skoleklasser. Såfremt pladsen ikke er booket, må du benytte dig af den.

Primitive overnatningsmuligheder på vandreruten

Overordnet set er der rig mulighed for at overnatte i shelter og i telt på vandreruten.

Mellem Silkeborg og Ry er der 1 shelter, 2 lejrpladser, 3 teltpladser og 2 frie teltningsområder. Shelter og lejrpladser skal som udgangspunkt bookes, mens der ved teltpladser og frie teltningsområder gælder først-til-mølle-princip. Vær opmærksom på at lejrpladserne er tiltænkt organiserede grupper, men såfremt de ikke er booket, må du gerne slå lejr. Teltpladserne er fordelt således, at to af dem er på strækningen fra Silkeborg til Ry, og det sidste er betalt og befinder sig i Ry. Jeg valgte selv at slå telt op på teltpladsen i Ry, da der var fine toiletter, bad, bålplads og bord-bænkesæt.

Mellem Ry og Skanderborg er der 1 lejrplads og 4 shelters på én primitiv overnatningsmulighed, som er lejrpladsen Mariedal. Lejrpladsen er ikke bookbar. Udover at lejrpladsen har plads til telte, er der også en bålplads og et skovlokum. I Skanderborg er der 4 shelters på primitive overnatningspladser. Nogle er bookbare, mens andre ikke er bookbare. Det er tilladt at slå telt op på alle 4 overnatningspladser.

Mellem Skanderborg og Århus er der 3 shelters, og alle skal bookes. Igen, du må gerne slå telt op ved siden af shelterne.

Luksuriøse overnatningsmuligheder på vandreturen

Overordnet set er der en fin mængde af overnatningsmuligheder, dog ligger de meget i klynker, hvilket gør det svært at gå turen med etaper, hvis distance ligner hinanden.

På selve ruten fra Silkeborg og Ry er der to campingpladser og 1 hotel og i Ry By er der også et par overnatningsmuligheder. Hotel Himmelbjerget, Birkevej Ry B&B og Hotel Ry er de mest oplagte overnatningsmuligheder uanset om du vælger at gå vandreruten på 3, 4 eller 5 dage.

Mellem Ry og Skanderborg er der Boes B&B som er et oplagt sted at sove, hvis du går ruten på 5 dage. I selve Skanderborg er der bl.a. Danhostel og Hotel Skanderborg Hus, som begge ligger lige ved ruten.

Mellem Skanderborg og Århus ligger Stenbrogaard og Constantia2, som begge er B&B. Her kan man leje deres værelser med bad osv. Stenbrogaard er oplagt at overnatte hos uanset om du går ruten på 3, 4 eller 5 dage. Constantia2 er oplagt som overnatning, hvis du går ruten på 5 dage.

Mad og drikke

Du kan få mad og drikke mange forskellige steder på ruten, både hos supermarkeder i de større byer, men også hos campingpladser og attraktioner (fx Himmelbjerget og Øm Kloster museum). Derudover vil du jævnligt støde på vandposter, offentlige toiletter med rent drikkevand og lignende.

I Silkeborg ligger Lidl og REMA 1000 meget tæt på ruten og fra Silkeborg til Ry vil du have mulighed for at lave en afstikker til Skyttehusets Campingplads med en lille café ned til vandet og Himmelbjergets spisemuligheder. I Ry ligger Kvickly tættest på ruten, men der er også andre supermarkeder som Netto – dog lidt længere væk.

Fra Ry til Skanderborg er der ingen supermarkeder på ruten. Til gengæld kan du få en bid mad og drikke hos Øm Kloster museum og Boes B&B. De tilbyder alt fra is til kaffe. I Skanderborg går ruten gennem Adelgade, som er dets strøg med supermarkeder, caféer osv. til højre og venstre.

Fra Skanderborg til Århus er der ikke nogle indkøbsmuligheder eller spisesteder på ruten. Du skal gå en lang omvej, hvis du vil handle ind på den strækning. Når du rammer det sidste stykke af Brabrandstien kan du få kaffe og is hos Café Æblehaven, og der hvor ruten slutter i Århus er der naturligvis mange supermarkeder og spisesteder.

Skiltning

Ruten er skiltet fint. Skiltet er den røde cirkel eller den røde pil. Cirkel betyder, at du skal fortsætte lige ud, og pilen at du skal dreje til højre eller venstre. Nogle gange bliver cirklen og pilen erstattet med et skilt med to hvide personer og signaturen “Vandreruten Århus-Silkeborg”.

Det eneste fnidder der er med skiltningen er i begyndelsen af vandreruten i Silkeborg, hvor skiltningen starter med at være blå. Men ellers er den røde farve gennemgående. På strækningen fra Silkeborg til Ry deler “Vandreruten Århus-Silkeborg” sti med “Himmelbjergruten” flere gange og benytter ofte samme skilt. Så husk at være vaks og brug evt. mit kort på din mobil med GPS som navigation, så du ikke går forkert.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Trangia-opskrifter.dk

    En del af Toft Digital ApS
    Mejlgade 16, st. tv
    8000 Aarhus C
    Danmark
    Annoncering