Kogegrej

Jeg har lavet en liste over det kogegrej, som jeg ejer og mener er must-have og nice-to-have. Jeg fortæller også, hvilke specifikke produkter jeg selv anvender. Du kan bl.a. købe produkterne med prisgaranti hos min samarbejdspartner Friluftslageret. Vælger du at klikke på et af mine links nedenfor og købe produkterne derigennem, får jeg en lille %-del af dit køb som kommission. Pengene går direkte til at betale driften af trangia-opskrifter.dk.

Must-have

Trangia

Trangiaen er naturligvis en nødvendighed til madlavning. Når det kommer til stormkøkkener, er Trangiaen sin helt egen sammenlignet med andre stormkøkkener. Den er simpel, effektiv og minimalistisk. Jeg bruger selv Trangia 25-5 UL & Gasbrænder, som er Trangias bestseller i et letvægtsdesign.

Der findes forskellige varianter af Trangiaen. Det vigtigste parameter er din brændertype: sprit eller gas. Sprit er enkel, billig og kan købes overalt. Til gengæld soder gryderne nemt til, det tager lang tid om at koge og du kan ikke regulere flammen/varmen. Gas er det mest populære valg. Det skyldes, at den er varmeeffektiv, varmen kan reguleres og gryder sodes ikke til. Ulemperne er, at du ikke må medbringe en gasflaske i fly, og helt generelt kan det være svært at finde gasflasker i butikker.

Ildstål

Du skal naturligvis også have en ildstarter, så du kan starte Trangiaen. Ildstål er billigt, effektivt, kompakt og så kan det genbruges igen og igen. Light My Fire fra Sverige er kendt for at lave kvalitets-ildstål af bæredygtige materialer. Deres BIO Scout-model har jeg brugt i mange år, og den kan lave gnister selv i regnvejr. Derudover er den så kompakt, at den kan ligge i bunden af Trangiaen sammen med gasbrænderen. Du kan købe den her

Skærebræt/tallerken

Til tilberedning skal du have en form for et skærebræt. Nogle bruger panden fra Trangia, men det gør jeg ikke. Jeg ønsker ikke at ridse den og miste non-stick effekten. I stedet bruger en den klassiske tallerken fra Trangia, som er fremstillet af let og robust aluminium. Ligesom panden monteres på toppen af Trangiaen, når den samles, kan tallerkenen monteres på bunden. Og du kan faktisk stable flere tallerkener oven på hinanden, hvis du skal lave mad til et større selskab, eller har brug for et skærebræt til.

Bestik

Der findes bestik som enkeltdele eller som en kombineret ske, gaffel og kniv. Den kombineret version fylder mindre, og koster også mindre. Light My Fire laver ikke kun ildstål, de specialiserer sig i koge- og spisegrej. De har lavet bestselleren Spork Original BIO, som er et kombi-bestik til 29 kr., og jeg anvender selv denne på mine ture. Den er virkelig kompakt og kan ligesom ildstålet fra Light My Fire ligge i bunden af Trangiaen. Hvis du ønsker enkeltdele, så er Titanium Cutlery Set (3 stk.) fra Nordisk værd at kigge på, men det koster meget og bøjer nemt (til gengæld vejer det ingenting). Jeg bruger sættet fra Nordisk, hvis jeg skal gøre lidt ekstra ud af min turspisning, på hviledage eller i hverdagen.

Multitool

Hvordan har du tænkt dig at skære løg, åbne tætlukkede ting og dåser? Selvfølgelig med et multitool! Det er et stykke værktøj, der kan holde et helt liv, og du kan også bruge det i dagligdagen. Victorinox Huntsman har været ved min side i mange år, og den vil fortsat være mit go-to multitool på mine næste friluftsture.

Brænder

Du kan lave mad med gas eller sprit. Ved gas anvender du en gasbrænder og kobler brænderen til Trangiaen og en gasflaske, mens du ved sprit anvender en simpel spritbrænder, som du fylder med sprit og lidt vand og kobler til Trangiaen.

Jeg har altid foretrukket gas, og i begyndelsen købte jeg gas hos friluftsbutikker fra kendte mærker. Men så fik jeg øjnene op for Silvan, som sælger 450 g gas til 40 kr (du kan også købe mindre gasflasker). Det er noget billigere end 230 g gas fra f.eks. Primus til 50 kr. Til gassen skal du have en brænder, og her anbefaler jeg Trangia gasgrænderen.

Jeg har altid været lidt afvisende over for sprit, men brændsel-typen er begyndt at gro på mig. Sprit er billigt, du kan købe det alle steder og bedst af alt larmer det ikke. Når jeg bruger sprit, har jeg altid min Trangia spritflaske med og min Trangia spritbrænder.

Nice-to-have

Foldekop

En foldekop kan du bruge til fx kaffe/the, som decilitermål eller til at blande en sauce. Friluftslagerets egen foldekop er på 2 dl, og jeg har den liggende i bunden af Trangiaen sammen med gasbrænder, ildstål og bestik.

Skuresvamp

En helt almindelig skuresvamp er smart at have med sig på tur. Jeg har min liggende i bunden af Trangiaen og bruger den altid efter madlavning.

Omnia ovn

Omnia ovnen er blevet ret populær inden for de sidste par år, og det kan jeg virkelig godt forstå. Formen på Omnia ovnen gør, at der dannes både over- og undervarme ligesom man kender det fra en varmluftsovn. Den passer til Trangiaen og åbner op for så mange opskrifter, især på bagværk og gryderetter, som du ellers ikke vil have mulighed for. Du kan lave kage, brød, boller, gryderetter osv. Du kan læse mere om Omnia ovnen her